No stirrup November, durf jij de challenge aan?

No stirrup November, durf jij de challenge aan?

Na challenges zoals ‘stoptober’ en ‘No Shave November’, konden we in de paardenwereld natuurlijk niet achterblijven met onze eigen challenge. In Amerika is de traditie 'No stirrups November' onder veel ruiters al bekend. Tijdens 'No stirrups November', of wel 'geen stijgbeugels november', worden ruiters en amazones over de hele wereld uitgedaagd een maand lang geen gebruik te maken van de beugels tijdens het paardrijden. Het doel van deze challenge is het verbeteren van je houding en balans op het paard. Wij geven je een aantal handige tips om No stirrup November door te komen!

Bereid je goed voor
Een goed begin is het halve werk, zorg dus dat je goed voorbereid bent op No stirrup November. Dit kun je doen door vóór het begin van de challenge alvast een aantal handige oefeningen te doen. Zo kun je vast oefenen met het draaien van je tenen en verplaatsen van je benen terwijl je op je paard zit. Deze oefeningen kun je uitvoeren wanneer je paard stilstaat en als het aandurft kun je ook vragen of een van je stalgenoten je paard aan de longe wil doen zodat je ze ook in stap kunt uitvoeren.

Stel realistische doelen
Meedoen aan deze challenge is natuurlijk niet alleen leuk, maar verbetert ook nog eens je houding en zit. Zorg ervoor dat je jezelf voldoende uitdaagt, maar leg de lat niet té hoog. Luister goed naar je lichaam, want wanneer je jezelf te ver pusht kan het zo zijn dat je juist krampachtig gaat zitten en dat komt je zit natuurlijk niet ten goede.

Knijpen
Probeer niet te knijpen met je knieën. Dit is een hele logische reactie, maar hiermee belemmer je juist de beweging van je paard. Je geeft jouw paard hiermee druk op zijn schouders waarmee je hem uit balans haalt, waardoor het uiteindelijk voor jou nóg moeilijker wordt om te blijven zitten.

Heb je toch moeite met het vinden van je balans? Hang dan een beugelriem over de nek van je paard of bevestig een bokriempje aan het zadel. Zorg dat je hierbij de teugels niet te strak vasthebt, zodat je voldoende ruimte hebt om het hulpmiddel, wanneer nodig, vast te pakken zonder je paard te hinderen in de mond.

Longeren
Zeker wanneer je nog niet zo vaak zonder beugels hebt gereden kan het fijn zijn om niet direct los in de bak te zijn. Je kunt dan aan iemand vragen je paard te longeren terwijl jij er zonder stijgbeugels op zit. Op deze manier hoef je niet bezig te zijn met waar je paard heen loopt en kun je je volledig focussen op je eigen houding en zit.

Ontspan
We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen hoe belangrijk het is dat je ontspannen op je paard zit. Wanneer jij gespannen gaat zitten voelt je paard dit en het is niet bevorderlijk voor je houding. Let erop dat je adem niet te hoog gaat zitten en probeer vanuit je buik te blijven ademhalen. Voel je niet bezwaard een stapje terug te nemen als je merkt dat je je ontspannen houding kwijt dreigt te raken. Vergeet vooral niet te genieten! 

Durven jullie deze challenge aan? Wij dagen jullie uit ons een leuke foto of een leuk filmpje te sturen van jouw no stirrup November. Wij wensen jullie succes met deze maand!