Houd je paard gezond - Ruiterstad Magazine

Houd je paard gezond - Ruiterstad Magazine

Paarden hebben en rijden is onze passie, maar wat als het paard niet fit is? Of geblesseerd? Je geeft je paard rust en als dat niet voldoende is dan roep je de hulp in van een veearts of andere professional als een osteopaat of fysiotherapeut. Maar we blijven met vragen zitten als de diagnose niet zo makkelijk te stellen is of als het paard niet zo snel herstelt. En wat dan?

Gezond zijn
Gezond zijn is een werkwoord en we weten allemaal dat je eraan moet werken om het optimaal te houden. Maar hoe sterk en gezond is het lichaam? En vooral belangrijk; hoe gezond is ons paard? Nieuw in Nederland is het systeem waarmee het zelfherstellend vermogen van het paard wordt gemeten en in kaart gebracht. Onder de naam Raymedy is er jarenlange ervaring op het humane vlak, voor de mens dus. Met de passende naam ‘Heel Het Paard’ is deze software nu verder ontwikkeld speciaal voor paarden en pony’s.

Zwak weefsel
Als weefsel niet voldoende energie krijgt dan verzwakt het. Door de verzwakking treedt eerder verzuring op, wat weer kan leiden tot ontstekingen, blessures of andere klachten. Dit gebeurt pas als het paard niet anders meer kan, want het zal eerst trachten te compenseren om zo de zwakste plek te ontzien. Paarden hebben, als van oudsher een prooidier, een heel snel zelfherstellend vermogen, omdat ze anders immers kwetsbaar waren in de vrije natuur. En dat blijkt ook wel nu we sinds 2019 aan het meten en testen zijn bij paarden, ze kunnen heel snel herstellen.

Zelfherstellend vermogen
Door het zelfherstellend vermogen van het paard te meten via punten op de hoefrand en deze in kaart te brengen kun je zien waar de energie blokkeert of uit balans is. Aan de hand daarvan weet je waar je moet zoeken of wat de oorzaken zijn van een bepaalde klacht. Enorm belangrijk om te weten want dat is de reden dat het paard niet zelf herstelt. Vervolgens kan je het paard helpen door de energie van het zelfherstellend vermogen te balanceren en te stimuleren zodat de energie weer goed bij alle weefsels kan komen. Dan kan herstel worden ingezet of versneld. Dit gebeurt met magneetveld-therapie. Paarden reageren hier direct op, wat heel mooi is om te zien. Verder is het belangrijk om gezamenlijk te kijken naar de oorsprong van de klacht en te bepalen wat je zelf nog kan doen op gebied van management van het paard, belastbaarheid, stress, voeding en/of suppletie.

Ervaring tot nu toe
Is er door de osteopaat een gevoeligheid aan de linkerkant van het SI-gewricht geconstateerd, dan hebben we gezien dat drie meridianen die over het SI-gewricht lopen aan de linkerzijde totaal uit balans zijn. Meten we dat de spijsvertering bij een pony niet in balans is, zagen we een blessuregevoelige plaats op het rechterachterbeen, juist waar die zwakste meridianen samenkomen. Soms was een enkele behandeling voldoende om het systeem weer in beweging te krijgen zodat het paard zelf de balans weer kon herstellen. De rij-technische problemen namen enorm af en de belastbaarheid verbeterde. Ook in de weken die volgden bleef de verbetering doorzetten. Daarnaast hebben eigenaren enkele weken zelf dagelijks op stal behandeld met de apparatuur die ze in bruikleen kregen, waardoor het paard echt de kans kreeg om de stimulatie van het zelf herstellend vermogen te integreren in het lichaam.

Welke klachten
Er zijn tevens erg goede resultaten gehaald bij wondherstel, blessures, spijsverteringsklachten, het rustig en veilig revalideren na een peesblessure met een Relaxprotocol, halvering van de medicatie bij de ziekte van Cushing en positieve gedragsverandering bij wedstrijdstress. Wil je meer weten over de nieuwe methode in Nederland om je paard of pony te helpen bij problemen waar je tot nu toe geen goede oplossing voor hebt gevonden? Laat de energie van het zelfherstellend vermogen meten en in kaart brengen. Zie waar de oorzaak ligt zodat je het probleem bij de bron kan gaan aanpakken. Meten is weten! 


Meer weten?
Neem dan een kijkje op de website www.gezondzijn.nu of mail naar info@gezondzijn-heelhetpaard.nl Wil je meer weten over de mogelijkheden voor mensen? Kijk dan op www.raymedy.com of op www.raymedycentrumeindhoven.nl